Wednesday, 18 March 2015

lahirnya Asiah..

32 minggu asiah dalam kandungan ibu...

ini lah detik yang ibu tak dapat lupakan..
dan rasanya,.ibu sedikit trauma..

pagi itu, ibu bangun nak solat subuh...
masuk je bilik air..ibu nampak ade sedikit darah dan lendir putih keluar..
terus ibu kejutkan daddy..
nak pergi hospital..takut la anak ibu ni nak bersalin awal..

doktor memang warning awal2 lagi..
anak ibu ni jenis macam nak keluar awal..
usia nak masuk 5 bulan pun , kepala anak ibu dah ke bawah..

dengan barang2 anak ibu belum di pack dalam beg..
ibu minta tolong kakak ipar ibu,.
(mak jang) tolong pack barang2 baby...
kesian anak ibu...macam ibu taknak sambut kelahiran baby je kan...

bukan...

ibu tak larat sangat nak kemas brg baby...sampai baju baby pn ibu tak  sempat nak basuh...kaki ibu time tu dah sembab dah..tak boleh nak buat kerja dah...
nasib baik, ibu minta cuti awal...
sepatut ibu kena cuti bulan november..
tapi ibu dah cuti sebulan awal..

sebelum keluar dari rumah..
ibu senyum kat abi..
daddy tegur ibu.."seronok la tu..nak bersalin dah"
ibu senyum melebar..

memang ibu excited sangat...
kalau boleh memang ibu nak anak ibu keluar cepat2..
ibu nak tengok sangat wajah anak ibu..
secomel daddy ke..secomel ibu..heeeehehe

akhirnya,ibu, daddy dan nenek sampai hospital..
ibu berjalan masuk ke bilik doktor..
doktor letak satu alat kat perut ibu...
doktor cari jantung anak ibu...
doktor diam je...
ibu tengok je apa yang doktor buat..
doktor amik scanner..
nak tengok anak ibu...
doktor tetap diam..

ibu tak dengar pun bunyi jantung anak ibu,.
tapi ibu rilek je,..
sebab sebelum ini..memang susah nak cari jantung anak ibu sorang ni..
ibu fikir anak ibu tengoh main sorok2..

selepas beberapa minit kemudian..
doktor bagitau ibu, anak ibu dah tiada...
ibu diam je..senyum tidak, menangis tidak, masam pun tidak..
ibu rasa macam tak betol je doktor ni...

doktor panggil daddy..
ibu tengok je daddy..
sepatah pun ibu tak cakap apa..
doktor bagitau daddy...
daddy pun tetap diam...

doktor minta ibu masuk ke wad..
di sana ibu di check semula oleh doktor pakar..
tetap..jawapan tetap sama..
ibu daddy diam je...
ibu tengok nenek kat sebelah sedang menangis,.

ibu baring di katil hospital..bersebelahan dengan pesakit yang senasib dengan ibu..
ibu cuma diam je ketika itu..
daddy dan nenek kena balik..
masa melawat dah habis...
masa itu jugak, ibu rasa kehilangan...
tapi ibu sedikit pun tak menangis dan menitik air mata..

sementelaah daddy sampai ke rumah..
daddy call ibu..
terus air mata ibu mengalir..
daddt tanya ibu, betol ke apa yang doktor bagitau tadi..
daddy cakap tak tau...ibu yakin lagi anak ibu masih bernyawa..
daddy balas..daddy macam tak percaya...
ibu minta daddy jangan bagitau mak ayah ibu..

selepas ibu letak call, 
mak ayah ibu call ibu..ibu tak nak angkat..
tapi dengan kuasa Allah, ibu tertekan hp di bawah bantal ibu...
ibu terus jawab call..
terus air mata ibu mengalir..

petang itu juga mak ayah ibu datang ke kuantan..

alhamdulillah....dengan bantuan ubat induce..
tepat 6.15pm..asiah dilahirkan kaku..

bukan ibu daddy tak redha...
cuma ibu dan daddy terkejut..
ibu daddy tak bersedia langsung tuk hadapi semua itu ketika itu..
kami cuma beserah kepada Allah..
harap anak ibu tendang perut ibu lagi....

ibu rindu sangat saat itu...



ibu minta maaf..

haiii...

hamboi..dah kemana salam???
hehe...lupa..assalamualaikum semua...

aku tak tau nak cerita ke tak...

dah lama tak menulis ni...rasa pelik aje nak share kat korang tentang kisah aku ni..heeee


xxxxxxx



hari ini..dah genap 6 bulan anak aku si asiah pergi..
wahh..rasa macam semalam je aku duk bertarung nak keluarkan beliau...
harap anak ibu ingat la kat ibu daddy yea...^_^

ibu ingat lagi...
macam mana ibu ngandungkan  ank ibu..asiah...
memang awal2 ngandung tu..ibu boleh buat kerja lagi..
daddy je yang terlebih alah..muntah2 demam2..
sayang betol daddy kat ibu,..
sampai semua alahan kena kat daddy...

jadi..ibu kesian la kat daddt,,,
lalu ibu berdoa..bagi semua alahan yang daddy tanggung kat ibu..
maka..doa dimakbulkan...

maka bermukalah fasa alahan ibu..
lama jugak..alah ibu sampai ibu lahirkan asiah..
tapi sayang...
anak ibu..kaku..pucat...kesian ibu tengok...
maafkan ibu sebab tak mampu nak jaga asiah elok2..

ibu ni aktif sangat..
walaupun semua orang tegah ibu pi kerja..
ibu pi jugak...
nak jaga reputasi kerja konon lah,..
anak ibu jugak yang jadi mangsa...

ibu tak tau pun anak ibu sakit..
ibu ingatkan, ibu je sakit...

rupanya dua2 sakit,..
maafkan ibu yea..

ibu lawan alahan ibu...sebab ibu taknak anak ibu keluar nati lemah..tak kuat..
oleh sebab ibu nak anak ibu rajin, bukan pemalas..
ibu lawan jugak..tak nak anak ibu ikut perangai tak elok..

maafkan ibu yea...
ibu bekeras sangat dengan anak ibu...


celik mata

Bismillahi rahmani rahim...

hii..assalamualaikum semua..
wah..lame gile aku tak hupdate blog..dh berulat..basi dah...
sejak kahwin ni..memang aku malas betol nak hadap pc kat umah..balik keje je terus hadap suami...lagi sronok..ceet..macam la suami engko ade kat umah malam2..huu...
nak buat cane,.aku keje siang..suami keje malam,,kene la redha yerr...

alhamdulillah...sepanjang perkahwinan ni..ade bende suka..
ade benda duka nastapa...
biasa la kan adat hidup..kalau asyik senyum memanjang..
xbest jugak kan...
sesekali nak jugak la rasa masam mencuka...heee