Wednesday, 23 September 2015

episod 2: penantian kedua

23 september 2015

Hari ini ibu daddy ada appoinment dengan doktor pakar..doctor anna..doktor y sllu ibu jumpa masa ngandungkan asiah dan alia..
Harini keputusan telah keluar..mengikut ujian darah alia..alia negetive TORCHES..resultnya tetap sama macam si kakak asiah...hmm..ibu pn xtau nak cakap pe...keputusan darah ibu daddy pun sama..negetive talasemia...
Tapi doktor still xpuas ati..doktor mintak ibu daddy buat ujian lagi...kami pun buat jela ujian tu..muga2 lepas ni kalau ibu ngandung lagi..Asiah dan Alia dapat adik yang boleh jaga ibudaddy di dunia ini...

"Allah sayang anak kita syg...tu Die amik..Allah nak tolong jagakan anak kita", daddy mengeluarkan suaranya...
" yela abg..syg redha..lagipun Nabi Ibrahim dgn Sarah tengah didik anak kita".....

Asiah..Alia..ibu cuma rindu...ibu sentiasa redha..

Friday, 18 September 2015

penantian kedua..

 selepas ibu kehilangan anak sulong ibu ,Asiah tanggal 10 oct 2014..beberapa bulan kemudian,ibu disahkan mengandung..memang ibu tidak mnyangka ibu mengandung tambahan pula, ibu tidak mengalami alahan langsung..baik muntah2, hilang selera makan ke ...sedar2 ibu dah mengandung 4 bulan...


15week 3days:
 Alhamdulillah..arini ibu g jupe doc..doc scan perut ibu..alhamdulillah..ibu nmpk baby sihat je..ibu nmpk perut baby..ibu nmpk bntuk bdn bby..mmg sempurna ibu tgk..alhamdulillah..sht ibu tgk bby..ade jari jemari dah..sebiji2 ibu nmpk..doc scan dkat tulang punggung bby..nmpk..sempurna jgk..ibu harap sgt ank ibu ni mmbesar dgn sihat n sempurna sifatnya...

kali ini memang ibu daddy jaga sangat baby..tak pernah buat kerja berat..sampai daddy sendiri yang buat kerja rumah...kesian ibu tengok daddy..

kehamilan ibu berjalan seperti biasa.. ibu minta cuti awal..5 bulan sebelum tarikh dijangka bersalin...



25week3day:
ibu dady mulai risau sgt...doc pkar ckp bby ibu problem..kmgkinan ad bart talesmia major ...tp ibu sgkal..sb ibu ddy mmg xde bnde tu..ibu cuma hrap ank ibu sihat...ank ibu msti kuatttt!!!

macam macam tempat ibu daddy pergi merawat...
sehingga lah bulan ramadhan..sebulan ibu tak puasa kerana bimbangkan kesihatan baby..doktor bagitau jantung baby lemah..darah baby tak sampai ke otak....ibu makin risau..ibu makan ubat,makanan tambah darah..tapi...




31week5day :
(seminggu selepas raya)

daddy balik ke kuantan seorang diri..ibu mnta nak duduk kampung....bermula dari daddy tinggalkan ibu...ibu mulai sakit2..kaki ibu makin sembab..ibu tak dapat nak tidur..agaknya baby rindu daddy kan...

26 .7.2015

hari ini ibu ada appoinment dengan doktor...
air kncing ibu kotor..urine protein 4+..ibu dikejarkan ke emeergncy hospital besut dgn ambulans.tgn ibu dah kne cucuk dgn jarum.tekanan drh ibu tiba tiba naik mendadak..ibu diberi pilihan samada dihantar ke hospital usm kota bharu atau hsnz kuala ganu..ibu call dady..n dady mntak ibu dihantar ke htaa kuantan..tapi doctor tak bagi sebab jauh sgt..jd kami decide ke hsnz.. Ibu naik ambulans..dari jerteh ke k.ganu amik masa 1.30jam..sakit bdan ibu sb driver ambulans bawak macam pelesit..
Ibu di tahan di wad pemerhatian..
pukul 1pagi..daddy baru sampai dari kuantan sambil bawak nasi goreng kampung untuk ibu...

27.7.2014
Ibu ditukar ke wad biasa..tgkat 2..ibu dah tak rasa sakit2..tekanan darah pun sudah normal...ibu ingat ibu boleh balik rumah harini ini..tapi... Doctor pakar scan ibu...die tgk buah pinggang ibu hampir rosak..ank ibu plak kurang geraknye..jantung ank ibu kurang dari 120..107-110 je..ibu semakin risau...doctor menasihatkan ibu bersalin awal..ibu tak nak..tapi daddy mntak ibu bersalin awal demi keselamatan ibu...pukul 3petang...ubat induce dimasukkan..ibu takut sangat masa ni...ibu tau..kalau ubat induce dimasukkan..dlm beberapa jam..ibu akan bersalin...
Pukul 6petang...perut ibu start memulas..sakit yang teramat...ibu bajet pukul 11mlm..ank ibu akn dilahirkan..tapi tidak...ibu takde tanda2 nak bersalin..cuma sakit yang teramat shj..ibu tak boleh dduk diam..sekjap ke tandas..sekjap di kerusi..sekjap di katil..ibu tak dpt tidur..ibu asyik tgk jam..tgk hp..msg daddy ckp sakit sgt...daddy mntak ibu bersabar..istighfar...mulut ibu tak pernah berhenti mnyebut kalimah allah..

Pukul 1pagi..bukaan hanya cuma 1cm...ibu ke hulu ke hilir menahan sakit...pukul 3pagi..3cm bukaan..allah..sakitnya ibu menahan..nurse kat situ minta ibu cek lagi bukaan..tapi ibu banyak tahan sakit..dorang mntak ibu makan ubt than sakit..tapi ibu tak nak..ibu tak nak tanggung sakit ini sampai esok..ibu nak ank ibu keluar cepat2..pukul 4.30 pagi..bukaan dah terbuka 5cm..ibu dikejarkan ke labour room..nurse mntak ibu call daddy amik brg baby n terus ke tgkt 6..
Ibu masuk ke bilik bersalin no 10..ibu tggu daddy..ibu nak daddy...ibu dah tak kuat smgt dah...ibu mntak dgn doktor..tapi doktor tak bagi lagi daddy msuk..doctor mntak nak cucuk epidural kat tulang blkg ibu tuk hlgkan sakit..ibu tak nak..ibu cuma sedut pain release..sambil tu ibu mntak daddy masuk...akhirnya..doctor bagi daddy masuk..ibu rs kuat smngt..doctor pecahkan air ketuban untuk memudahkn baby keluar...beberapa minit kemudian..ibu dpt lahirkan ank ibu...

28.7.2015

5.45pagi..anak ibu selamat dilahirkan..tapi ibu pelik..kenapa ank ibu tak nangis..ibu tanya daddy..ank kite mcm mn..daddy ckp ada..selamat...ibu lega...namun..uri terlekat dalam perut ibu...doktor cuba keluarkan..tapi xdpat..ibu dikejarkan ke bilik bedah untuk keluarkan uri..ibu dengar..nurse mntak daddy azankn baby...
Baby diletakkn di dada ibu atas permintaan daddy..ibu sentuh pipi baby..ibu tgk baby diam je...ibu tnya daddy...anak kite abg...daddy gelengkan kepala...ibu diam..menangis tidak..ibu tak tau apa terjadi..mgkin ibu redha...ibu pegang ank ibu sampai ibu masuk dewan bedah..nurse amik baby..sebelum itu..ibu cium baby..ibu salam dengan daddy..ibu di ajar mengucap..kali ini ibu redha kalau allah tarik nyawa ibu..ibu bersedia kali ini...ibu di cucuk ubat bius...

Pukul 12tghari...ibu sedar...ibu masih bernafas..ibu dengar doctor tengah bercakap dgn daddy..ibu kehilangan darah 3liter..dan makmal kekurangan darah yang sama dengan ibu..yakni B+..alhamdulillah,darah daddy jenis O...Daddy pergi mendermakan darah utk ibu...setelah itu ibu dimasukkn darah sebyk 4beg..daripada hb darah  ibu 4.5 menjadi 7.3.. Keadaan ibu semakin stabil..ibu tanya daddy..mn baby...daddy ckp baby dh disimpan...ibu faham..ank ibu dah takde...ibu pelik sgt...knp takde setitik air mata keluar...dari ibu menahan sakit nak bersalin..sehinggalah ibu melahirkan baby..setitik air mata pun tidak jatuh...padahal kali ini..sakit bersalin terlampau sakit berbanding ank sulong dulu...

Seminggu ibu di tahan di wad icu...ibu tak dpt berjalan akibat kekurangan darah...kencing berak mandi..semua di atas katil..ibu bertuah sebab ada daddy..daddy sanggup tidor dalam kereta semata2 nak temankn ibu di hospital...seminggu jugak ibu tengok daddy kusut masai...kesian ibu tengok daddy...daddy sanggup basuhkan kencing berak ibu...
Daddy bagi kata semangat kat ibu...daddy xnak ibu sedih kehilangan baby..ibu ingat lagi..sewaktu ibu tersedar ..daddy bagitau..allah nak kite hidup berdua je dulu...nanti ibu sihat..daddy nak ibu pandai bawak kereta..pastu pergi bercuti...lepas 2-3 tahun nanti..bila ibu dah sihat..baru rancang ada anak...macam2 daddy bebel...banyak betol perancangan daddy...ibu tau..disebalik perancangan itu...daddy bersedih...dan daddy cuma nak ibu selamat je..daddy selalu cakap ibu ni kuat..ibu cuma diam dan senyum..

3.8.2015

Keadaan ibu semakin sembuh..pagi ini ibu dah boleh turun dari katil ke tandas..tapi ibu tak berani nak mandi seorang diri..ibu cuma tukar baju dan lap badan.. Pukul 9pagi..doktor pakar membenarkn ibu dipindahkan ke wad biasa..ibu diletakkan di wad bersalin..di situ ibu2 bersalin di tempatkan..ibu lihat..setiap katil..ada seorang bayi..dan ada satu katil mempnyai kembar..hati ibu terusik..ibu cekalkan hati ibu...

2malam ibu berada di situ...dan akhirnya ibu tewas...setiap kali ibu ingin melelapkan mata...ibu menitiskan air mata...ibu rindu anak ibu...ibu pegang perut ibu..tiada lagi tendangan dari ank ibu...perut ibu sdh kempis..ibu rindu saat anak ibu begerak2 dlm prt ibu...

Ibu mnta dgn doktor mahu pulang ke rumah..tapi doktor tidak benarkan oleh kerana hb ibu terlampau rendah..masih 8 lebih..


6.8.2015
Alhamdulillah..pagi ini ibu dibenarkan pulang ke rumah..ibu decide untuk pulang ke kuantan..ibu tak sanggup nak berpisah dengan daddy...ibu dah tak sanggup tanggung kesedihan ini seorang diri..pagi itu jugak..ibu mntak nak tengok gambar baby...ibu menangis..sedih lihat anak ibu...daddy pujuk ibu bagitau baby dah bahagia kat sana...berbahagialah ank ibu Alia di sana...ibu daddy redha...

Wednesday, 18 March 2015

lahirnya Asiah..

32 minggu asiah dalam kandungan ibu...

ini lah detik yang ibu tak dapat lupakan..
dan rasanya,.ibu sedikit trauma..

pagi itu, ibu bangun nak solat subuh...
masuk je bilik air..ibu nampak ade sedikit darah dan lendir putih keluar..
terus ibu kejutkan daddy..
nak pergi hospital..takut la anak ibu ni nak bersalin awal..

doktor memang warning awal2 lagi..
anak ibu ni jenis macam nak keluar awal..
usia nak masuk 5 bulan pun , kepala anak ibu dah ke bawah..

dengan barang2 anak ibu belum di pack dalam beg..
ibu minta tolong kakak ipar ibu,.
(mak jang) tolong pack barang2 baby...
kesian anak ibu...macam ibu taknak sambut kelahiran baby je kan...

bukan...

ibu tak larat sangat nak kemas brg baby...sampai baju baby pn ibu tak  sempat nak basuh...kaki ibu time tu dah sembab dah..tak boleh nak buat kerja dah...
nasib baik, ibu minta cuti awal...
sepatut ibu kena cuti bulan november..
tapi ibu dah cuti sebulan awal..

sebelum keluar dari rumah..
ibu senyum kat abi..
daddy tegur ibu.."seronok la tu..nak bersalin dah"
ibu senyum melebar..

memang ibu excited sangat...
kalau boleh memang ibu nak anak ibu keluar cepat2..
ibu nak tengok sangat wajah anak ibu..
secomel daddy ke..secomel ibu..heeeehehe

akhirnya,ibu, daddy dan nenek sampai hospital..
ibu berjalan masuk ke bilik doktor..
doktor letak satu alat kat perut ibu...
doktor cari jantung anak ibu...
doktor diam je...
ibu tengok je apa yang doktor buat..
doktor amik scanner..
nak tengok anak ibu...
doktor tetap diam..

ibu tak dengar pun bunyi jantung anak ibu,.
tapi ibu rilek je,..
sebab sebelum ini..memang susah nak cari jantung anak ibu sorang ni..
ibu fikir anak ibu tengoh main sorok2..

selepas beberapa minit kemudian..
doktor bagitau ibu, anak ibu dah tiada...
ibu diam je..senyum tidak, menangis tidak, masam pun tidak..
ibu rasa macam tak betol je doktor ni...

doktor panggil daddy..
ibu tengok je daddy..
sepatah pun ibu tak cakap apa..
doktor bagitau daddy...
daddy pun tetap diam...

doktor minta ibu masuk ke wad..
di sana ibu di check semula oleh doktor pakar..
tetap..jawapan tetap sama..
ibu daddy diam je...
ibu tengok nenek kat sebelah sedang menangis,.

ibu baring di katil hospital..bersebelahan dengan pesakit yang senasib dengan ibu..
ibu cuma diam je ketika itu..
daddy dan nenek kena balik..
masa melawat dah habis...
masa itu jugak, ibu rasa kehilangan...
tapi ibu sedikit pun tak menangis dan menitik air mata..

sementelaah daddy sampai ke rumah..
daddy call ibu..
terus air mata ibu mengalir..
daddt tanya ibu, betol ke apa yang doktor bagitau tadi..
daddy cakap tak tau...ibu yakin lagi anak ibu masih bernyawa..
daddy balas..daddy macam tak percaya...
ibu minta daddy jangan bagitau mak ayah ibu..

selepas ibu letak call, 
mak ayah ibu call ibu..ibu tak nak angkat..
tapi dengan kuasa Allah, ibu tertekan hp di bawah bantal ibu...
ibu terus jawab call..
terus air mata ibu mengalir..

petang itu juga mak ayah ibu datang ke kuantan..

alhamdulillah....dengan bantuan ubat induce..
tepat 6.15pm..asiah dilahirkan kaku..

bukan ibu daddy tak redha...
cuma ibu dan daddy terkejut..
ibu daddy tak bersedia langsung tuk hadapi semua itu ketika itu..
kami cuma beserah kepada Allah..
harap anak ibu tendang perut ibu lagi....

ibu rindu sangat saat itu...



ibu minta maaf..

haiii...

hamboi..dah kemana salam???
hehe...lupa..assalamualaikum semua...

aku tak tau nak cerita ke tak...

dah lama tak menulis ni...rasa pelik aje nak share kat korang tentang kisah aku ni..heeee


xxxxxxx



hari ini..dah genap 6 bulan anak aku si asiah pergi..
wahh..rasa macam semalam je aku duk bertarung nak keluarkan beliau...
harap anak ibu ingat la kat ibu daddy yea...^_^

ibu ingat lagi...
macam mana ibu ngandungkan  ank ibu..asiah...
memang awal2 ngandung tu..ibu boleh buat kerja lagi..
daddy je yang terlebih alah..muntah2 demam2..
sayang betol daddy kat ibu,..
sampai semua alahan kena kat daddy...

jadi..ibu kesian la kat daddt,,,
lalu ibu berdoa..bagi semua alahan yang daddy tanggung kat ibu..
maka..doa dimakbulkan...

maka bermukalah fasa alahan ibu..
lama jugak..alah ibu sampai ibu lahirkan asiah..
tapi sayang...
anak ibu..kaku..pucat...kesian ibu tengok...
maafkan ibu sebab tak mampu nak jaga asiah elok2..

ibu ni aktif sangat..
walaupun semua orang tegah ibu pi kerja..
ibu pi jugak...
nak jaga reputasi kerja konon lah,..
anak ibu jugak yang jadi mangsa...

ibu tak tau pun anak ibu sakit..
ibu ingatkan, ibu je sakit...

rupanya dua2 sakit,..
maafkan ibu yea..

ibu lawan alahan ibu...sebab ibu taknak anak ibu keluar nati lemah..tak kuat..
oleh sebab ibu nak anak ibu rajin, bukan pemalas..
ibu lawan jugak..tak nak anak ibu ikut perangai tak elok..

maafkan ibu yea...
ibu bekeras sangat dengan anak ibu...


celik mata

Bismillahi rahmani rahim...

hii..assalamualaikum semua..
wah..lame gile aku tak hupdate blog..dh berulat..basi dah...
sejak kahwin ni..memang aku malas betol nak hadap pc kat umah..balik keje je terus hadap suami...lagi sronok..ceet..macam la suami engko ade kat umah malam2..huu...
nak buat cane,.aku keje siang..suami keje malam,,kene la redha yerr...

alhamdulillah...sepanjang perkahwinan ni..ade bende suka..
ade benda duka nastapa...
biasa la kan adat hidup..kalau asyik senyum memanjang..
xbest jugak kan...
sesekali nak jugak la rasa masam mencuka...heee


Thursday, 3 October 2013

Eh serius kau nak kahwin?

Kahwin benda yang menyeronokkan.
tapi datang juga dengan pekej kesukaran.
k. cukup intro. 


Dia sumone..
yang tak pernah nak kaver ensem..nak kaver smart..nak kaver macho bile ade depan aku..
tu membuatkan aku cukup cukup selesa bila bersama dengannya..
aku nak kentut..aku lepas je..
aku rasa nak menangis..aku menangis je..
aku rasa nak sedawa..aku hembus je..
die pon sama jugak..so tak kesah la kan..
kitorang sama sama tak kesah..sejak dari dulu sampai la ke sekarang ni hah..

still got 13 days more..gila tak berdebar nak kawen..
sebelum ni kemain lagi aku rasa jiwa raga kental tak berdebar..
kononnya lah..bila dah tak sampai berapa hari lagi..hambek ko nak..
berdebor tak hengat..sampai kekadang terasa macam nak uk uk..
mana tak berdebor..nikah kawen bukan perkara kecik..
bukan sekadar perkara suwit suwit..
ada perkara yang lebih besar dari segala benda tu..
iaitu tanggungjawab...
so bila dah nama tanggungjawab..
maka otometik akan terpikulnya satu amanah di pundak bahu masing masing..
dalam masa dok pikul amanah tu la..
perlu ada toleransi..
ada kesefahaman..
tolak ansur..
baru ada suwit suwit gitu..


ni wedding cake aku,jemput2 la dtg.



Sunday, 29 September 2013

jenis manusia: cakap nak A

Cakap nak A je

Satu malam, guwa borak2 dengan adik-adik aku
Cerita pasal justin bieber
Ntah macam mane terborak pasal jenis manusia yg we all anti

*****

"ko kak jah?manusia yg macam mane yg ko benci?" - soal adik no.3 aku 

"banyak dow,tapi aku paling menyampah dengan org yang cakap nak A je. Serabut dow otak kalau ade member jenis camtu" 

"oooooooooooo" - balas si no.3 dengan memek muke buat2 paham

"oooooooo plak, ko ni tau x ape maknenye cakap nak "A" je tu? - soal aku balik bile tgk muke die bekerut

"taula,aku bukan bodoh sangat"

"cube ko cakap sikit kt akak ko ni ape tu cakap nak "A" je"

"bukan susah. Tgk ni , "AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA" " 

"pang!!!!!" - bunyi pelempang aku yang hinggap tepat muke beliau

****

Maksud cakap nak "A" je :

Mengikut kamus dewan makan, golongan cakap nak "A" ni adelah golongan manusia yang bile bercakap suke mengagungkan diri sendiri,jenis taknak kalah bile bercerite, cerite lebat. Konon semua bende dalam dunia ni die tau. Jenis yang org lain takkan betol.tiada yang betol melainkan die.

Annoying kan golongan ni?

p/s : aku jenis yang cakap nak "B" je