Friday, 18 September 2015

penantian kedua..

 selepas ibu kehilangan anak sulong ibu ,Asiah tanggal 10 oct 2014..beberapa bulan kemudian,ibu disahkan mengandung..memang ibu tidak mnyangka ibu mengandung tambahan pula, ibu tidak mengalami alahan langsung..baik muntah2, hilang selera makan ke ...sedar2 ibu dah mengandung 4 bulan...


15week 3days:
 Alhamdulillah..arini ibu g jupe doc..doc scan perut ibu..alhamdulillah..ibu nmpk baby sihat je..ibu nmpk perut baby..ibu nmpk bntuk bdn bby..mmg sempurna ibu tgk..alhamdulillah..sht ibu tgk bby..ade jari jemari dah..sebiji2 ibu nmpk..doc scan dkat tulang punggung bby..nmpk..sempurna jgk..ibu harap sgt ank ibu ni mmbesar dgn sihat n sempurna sifatnya...

kali ini memang ibu daddy jaga sangat baby..tak pernah buat kerja berat..sampai daddy sendiri yang buat kerja rumah...kesian ibu tengok daddy..

kehamilan ibu berjalan seperti biasa.. ibu minta cuti awal..5 bulan sebelum tarikh dijangka bersalin...



25week3day:
ibu dady mulai risau sgt...doc pkar ckp bby ibu problem..kmgkinan ad bart talesmia major ...tp ibu sgkal..sb ibu ddy mmg xde bnde tu..ibu cuma hrap ank ibu sihat...ank ibu msti kuatttt!!!

macam macam tempat ibu daddy pergi merawat...
sehingga lah bulan ramadhan..sebulan ibu tak puasa kerana bimbangkan kesihatan baby..doktor bagitau jantung baby lemah..darah baby tak sampai ke otak....ibu makin risau..ibu makan ubat,makanan tambah darah..tapi...




31week5day :
(seminggu selepas raya)

daddy balik ke kuantan seorang diri..ibu mnta nak duduk kampung....bermula dari daddy tinggalkan ibu...ibu mulai sakit2..kaki ibu makin sembab..ibu tak dapat nak tidur..agaknya baby rindu daddy kan...

26 .7.2015

hari ini ibu ada appoinment dengan doktor...
air kncing ibu kotor..urine protein 4+..ibu dikejarkan ke emeergncy hospital besut dgn ambulans.tgn ibu dah kne cucuk dgn jarum.tekanan drh ibu tiba tiba naik mendadak..ibu diberi pilihan samada dihantar ke hospital usm kota bharu atau hsnz kuala ganu..ibu call dady..n dady mntak ibu dihantar ke htaa kuantan..tapi doctor tak bagi sebab jauh sgt..jd kami decide ke hsnz.. Ibu naik ambulans..dari jerteh ke k.ganu amik masa 1.30jam..sakit bdan ibu sb driver ambulans bawak macam pelesit..
Ibu di tahan di wad pemerhatian..
pukul 1pagi..daddy baru sampai dari kuantan sambil bawak nasi goreng kampung untuk ibu...

27.7.2014
Ibu ditukar ke wad biasa..tgkat 2..ibu dah tak rasa sakit2..tekanan darah pun sudah normal...ibu ingat ibu boleh balik rumah harini ini..tapi... Doctor pakar scan ibu...die tgk buah pinggang ibu hampir rosak..ank ibu plak kurang geraknye..jantung ank ibu kurang dari 120..107-110 je..ibu semakin risau...doctor menasihatkan ibu bersalin awal..ibu tak nak..tapi daddy mntak ibu bersalin awal demi keselamatan ibu...pukul 3petang...ubat induce dimasukkan..ibu takut sangat masa ni...ibu tau..kalau ubat induce dimasukkan..dlm beberapa jam..ibu akan bersalin...
Pukul 6petang...perut ibu start memulas..sakit yang teramat...ibu bajet pukul 11mlm..ank ibu akn dilahirkan..tapi tidak...ibu takde tanda2 nak bersalin..cuma sakit yang teramat shj..ibu tak boleh dduk diam..sekjap ke tandas..sekjap di kerusi..sekjap di katil..ibu tak dpt tidur..ibu asyik tgk jam..tgk hp..msg daddy ckp sakit sgt...daddy mntak ibu bersabar..istighfar...mulut ibu tak pernah berhenti mnyebut kalimah allah..

Pukul 1pagi..bukaan hanya cuma 1cm...ibu ke hulu ke hilir menahan sakit...pukul 3pagi..3cm bukaan..allah..sakitnya ibu menahan..nurse kat situ minta ibu cek lagi bukaan..tapi ibu banyak tahan sakit..dorang mntak ibu makan ubt than sakit..tapi ibu tak nak..ibu tak nak tanggung sakit ini sampai esok..ibu nak ank ibu keluar cepat2..pukul 4.30 pagi..bukaan dah terbuka 5cm..ibu dikejarkan ke labour room..nurse mntak ibu call daddy amik brg baby n terus ke tgkt 6..
Ibu masuk ke bilik bersalin no 10..ibu tggu daddy..ibu nak daddy...ibu dah tak kuat smgt dah...ibu mntak dgn doktor..tapi doktor tak bagi lagi daddy msuk..doctor mntak nak cucuk epidural kat tulang blkg ibu tuk hlgkan sakit..ibu tak nak..ibu cuma sedut pain release..sambil tu ibu mntak daddy masuk...akhirnya..doctor bagi daddy masuk..ibu rs kuat smngt..doctor pecahkan air ketuban untuk memudahkn baby keluar...beberapa minit kemudian..ibu dpt lahirkan ank ibu...

28.7.2015

5.45pagi..anak ibu selamat dilahirkan..tapi ibu pelik..kenapa ank ibu tak nangis..ibu tanya daddy..ank kite mcm mn..daddy ckp ada..selamat...ibu lega...namun..uri terlekat dalam perut ibu...doktor cuba keluarkan..tapi xdpat..ibu dikejarkan ke bilik bedah untuk keluarkan uri..ibu dengar..nurse mntak daddy azankn baby...
Baby diletakkn di dada ibu atas permintaan daddy..ibu sentuh pipi baby..ibu tgk baby diam je...ibu tnya daddy...anak kite abg...daddy gelengkan kepala...ibu diam..menangis tidak..ibu tak tau apa terjadi..mgkin ibu redha...ibu pegang ank ibu sampai ibu masuk dewan bedah..nurse amik baby..sebelum itu..ibu cium baby..ibu salam dengan daddy..ibu di ajar mengucap..kali ini ibu redha kalau allah tarik nyawa ibu..ibu bersedia kali ini...ibu di cucuk ubat bius...

Pukul 12tghari...ibu sedar...ibu masih bernafas..ibu dengar doctor tengah bercakap dgn daddy..ibu kehilangan darah 3liter..dan makmal kekurangan darah yang sama dengan ibu..yakni B+..alhamdulillah,darah daddy jenis O...Daddy pergi mendermakan darah utk ibu...setelah itu ibu dimasukkn darah sebyk 4beg..daripada hb darah  ibu 4.5 menjadi 7.3.. Keadaan ibu semakin stabil..ibu tanya daddy..mn baby...daddy ckp baby dh disimpan...ibu faham..ank ibu dah takde...ibu pelik sgt...knp takde setitik air mata keluar...dari ibu menahan sakit nak bersalin..sehinggalah ibu melahirkan baby..setitik air mata pun tidak jatuh...padahal kali ini..sakit bersalin terlampau sakit berbanding ank sulong dulu...

Seminggu ibu di tahan di wad icu...ibu tak dpt berjalan akibat kekurangan darah...kencing berak mandi..semua di atas katil..ibu bertuah sebab ada daddy..daddy sanggup tidor dalam kereta semata2 nak temankn ibu di hospital...seminggu jugak ibu tengok daddy kusut masai...kesian ibu tengok daddy...daddy sanggup basuhkan kencing berak ibu...
Daddy bagi kata semangat kat ibu...daddy xnak ibu sedih kehilangan baby..ibu ingat lagi..sewaktu ibu tersedar ..daddy bagitau..allah nak kite hidup berdua je dulu...nanti ibu sihat..daddy nak ibu pandai bawak kereta..pastu pergi bercuti...lepas 2-3 tahun nanti..bila ibu dah sihat..baru rancang ada anak...macam2 daddy bebel...banyak betol perancangan daddy...ibu tau..disebalik perancangan itu...daddy bersedih...dan daddy cuma nak ibu selamat je..daddy selalu cakap ibu ni kuat..ibu cuma diam dan senyum..

3.8.2015

Keadaan ibu semakin sembuh..pagi ini ibu dah boleh turun dari katil ke tandas..tapi ibu tak berani nak mandi seorang diri..ibu cuma tukar baju dan lap badan.. Pukul 9pagi..doktor pakar membenarkn ibu dipindahkan ke wad biasa..ibu diletakkan di wad bersalin..di situ ibu2 bersalin di tempatkan..ibu lihat..setiap katil..ada seorang bayi..dan ada satu katil mempnyai kembar..hati ibu terusik..ibu cekalkan hati ibu...

2malam ibu berada di situ...dan akhirnya ibu tewas...setiap kali ibu ingin melelapkan mata...ibu menitiskan air mata...ibu rindu anak ibu...ibu pegang perut ibu..tiada lagi tendangan dari ank ibu...perut ibu sdh kempis..ibu rindu saat anak ibu begerak2 dlm prt ibu...

Ibu mnta dgn doktor mahu pulang ke rumah..tapi doktor tidak benarkan oleh kerana hb ibu terlampau rendah..masih 8 lebih..


6.8.2015
Alhamdulillah..pagi ini ibu dibenarkan pulang ke rumah..ibu decide untuk pulang ke kuantan..ibu tak sanggup nak berpisah dengan daddy...ibu dah tak sanggup tanggung kesedihan ini seorang diri..pagi itu jugak..ibu mntak nak tengok gambar baby...ibu menangis..sedih lihat anak ibu...daddy pujuk ibu bagitau baby dah bahagia kat sana...berbahagialah ank ibu Alia di sana...ibu daddy redha...

No comments:

Post a Comment