Monday, 25 March 2013

Bina ayat

Masa sekolah menengah aku belajar bahasa Arab. Oleh sebab aku belajar di sekolah yang ber'title'kan agama. Jadi diwajibkan ke atas aku untuk mempelajari bahasa Arab. Masih ingat di ingatanku Ustazah yang bernama Ustazah Mariah. Beliau seorang ustazah yang berdedikasi, lemah lembut, peramah, malahan cantik dan yang paling penting bijak mengajar pelajar pelajar beliau.

Ustazah aku ni ada method die yang tersendiri semasa mengajar. Pada mulanya aku sangkakan bahasa Arab ni susah gile gile susah la.. ku pikir jugak bahasa Arab ni lagi susah daripada bahasa Inggeris..tapi sangkaan aku meleset. Bahasa Arab lagi senang..senang nak faham..

Masih aku ingat lagi bagaimana beliau mengajar kami cara cara membina ayat yang lengkap.

Contohnya,

Alamat..keyboard aku takde tulisan jawi daa..
Huh..belasah lah..

Contoh:

Kursiyun (Kerusi)

Ustazah aku cakap, 
Korang guna la imbuhan Haza (ini).

jadi

Ini + Kerusi = Ini kerusi
Haza + Kursiyun = Haza kursiyun.

Walaupun hanya dua perkataan sahaja, tapi ayat itu dah lengkap.
Senang saje kan kan kan? dah dapat dua markah!

Jadi tak payah la korang nak tulis ayat berbelit belit panjang yang entah apa apa. 
Straight forward lagi best.

Meh tengok contoh lain..
























Agaknya cikgu ni yang confuse..nak tanda right pun serba salah.. -_-









No comments:

Post a Comment